Din rolle som far

Vi har erfaret, at man som kommende far ofte bliver overset, da alt handler om den kommende mor. Og ja, det er på en måde også fair nok, at alle er optaget af moderen, da hun jo er den gravide og bliver fysisks berørt af det. Det til trods, så er man altså to om at vente på barnet.

Livsomvæltningen er nøjagtig lige så stor for manden, som den er damen, når der pludselig popper en lille unge frem, der med tiden vil kalde jer far og mor. Og vi mænd levererer jo trods alt også en vigtig del i forhold til selve skabelsen af den lille skrigemaskine.

Vores erfaring fortæller os dog, at der alligevel er en lille bitte forskel at spore. Ja, ja, der er selvfølgelig den helt åbenlyse forskel, at mænd beholder vores flotte atletiske kroppe, mens kvinderne bliver store som huse. Men det er nu ikke det, at vi har erfaret – det ville trods alt have været for lige til.

Den helt store forskel mellem mænd og kvinder i forhold til den dér babyting er, at kvinden bliver mor den dag, de to streger på graviditetstesten viser sig, mens vi mænd først rigtigt kan forholde os til far-rollen, når junior eller juniorinden er ude i den virkelig verden – det er i hvert fald vores personlige erfaring.

For at undgå en helvedes masse skænderier med din kæreste, kan du med fordel læse og følge vores råd nedenfor. Ingen tak er nødvendig!

Din rolle som far under graviditeten

 • Du er et CPR-nummer!
  Dit første officielle ærinde som kommende far bliver, efter alt at dømme, at møde op hos lægen for at få bekræftet, at I skal være forældre. Under selve besøget vil det hurtigt gå op for dig, at alt handler om din kæreste. Alt. Den eneste gang du skal deltage aktivt er, når lægen beder om dit cpr-nummer.
 • Vis, at du vil!
  Det er super overvældende og følelsesladet for din kæreste at blive og være gravid. Det er nu, at du skal bevise, at du bliver verdens bedste far (også selvom det ikke helt er gået op for dig endnu). Med tiden skal du nok blive verdens bedste far, men til at starte med foreslår vi, at du skruer en anelse ned for timerne, du bruger på Counter Strike.
 • Bær alt. ALT!
  Din kæreste bliver hurtigt træt. Og som oftest er hun mest træt, når I har handlet og indkøbsposerne skal bæres. Bær nu for helvede bare de skide indkøbsposer uden at brokke dig!
 • Saml møbler og hold fast i din maskulinitet!
  Kvinder vil gerne bygge rede, når de skal have barn. Det er et af de dér pattedyrsinstinkter. Hun skal naturligvis have lov til at købe en masse nyt lir, og du skal hjælpe til med at samle osv. Men det er altså også på det her tidspunkt, du skal bevise, at du ikke mistede din testikler, da du sendte dine stærkeste soldater afsted. Hvis du virkelig er en mand så hold eksempelvis fast i dine gulvhøjtalere. Ellers bliver dit hjem altså en stor ammestue.
 • Tag med til fødselsforberedelse!
  Den moderne far tager med til fødselsforberedelse, så det gør du selvfølgelig også – men lad nu være med at råbe nørd, efter dem der tager noter. Når vandet går, eller der er 4 minutter mellem veerne, så vil fødselsforberedelsen komme dig til gavn, så følg med og lad være med at falde i søvn. Det er fars største pligt at transportere alle sikkert til hospitalet, og så er det faktisk rimelig rart at være godt forberedt (det havde det også været til studentereksamen, men det er en anden historie)
 • Affind dig med, at du er andenprioritet!
  Mange undersøgelser viser, at den personlige lykke daler, når dit barn fødes, og først kommer op på samme niveau efter ca. 18 år, eller hvornår ungerne flytter hjemmefra. Du er ikke længere den vigtigeste for din kæreste og du bliver heller ikke prioriteret på samme niveau.

Din rolle som far efter fødslen – hvad der forventes af dig?

 • Alle fædre kan sætte lamper op.
 • Far slæber baby, lift, pusletaske, indkøbsposer og din kærestes jakke op til fjerde sal.
 • Far skiller barnevognen ad og putter den ind i bilen på 30 sekunder.
 • Far er den moralske støtte for den for den nybagte mor – der kommer med statsgaranti humørsvingninger.
 • Far varmer modermælkserstatning.
 • Far skolder sutteflasker.
 • Far går ned med lortebleerne.
 • Far servicere lillemor mens junior/juniorinden hænger på hendes arme (al vågen tid).

Hjælpen er nær:

Hvis man ikke har råd til at købe alt tøj for nyt, eller mangler hjælp til at få børnefødselsdagen til at løbe rundt, så kan man henvende sig til de frivillige hos Mødrehjælpen. På trods af navnet, så tilbyder de også Fædrehjælp. Og det er fandeme god stil!

Har du et godt råd til en kommende eller nybagt far?

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.