Far-parlør: Opgrader din sprogpakke

Vi har samlet en god solid liste over mærkelige ord, som vi har valgt at kalde en FAR-PARLØR. Du kommer med garanti til at støde ind i ordene før eller siden. Så her får du altså chancen for at være lidt på forkant med livet. 

For god ordens skyld er den første del af listen rettet mod dig, som endnu ikke er blevet far, mens den sidste del af listen er lavet til dig som er far. Læs bare begge lister nu du er her – det er god stil at være på forkant, og det giver billige point hos den kommende mor og ikke mindst hos svigermor.

Nakkefoldsscanning

Jordemoder: Den kvinde som er din “kontaktperson” under graviditeten. Hun jorder dig ikke som sådan, medmindre du har for mange åndssvage spørgsmål.

Kejsersnit: Hvis fødslen af den ene eller anden grund ikke kan ske vaginalt (ja, det hedder det!), bliver dit barn skåret ud af lillemors mave. Det har intet at gøre med en “kejser”, selvom ordet antyder det. Det er en fordanskning af det latinske udtryk “sectio caesarea” som groft oversat betyder “at skære”. På hospitalet kalder de det bare “sectio”.

Sædefødsel: Hvis dit barn ikke vender sig inden terminen, kan din kæreste forsøge at føde barnet med røven (sædet på lægesprog) først. Deraf navnet “sædefødsel”.

Epiduralblokade: “Rygbedøvelse” som ligges i det epidurale rum ved rygmarven, til smertelindring under selve fødslen eller ved planlagt kejsersnit.

Stjernekigger: Ikke den der store kikkert, som man ser i James Bond-film. Derimod er en stjernekigger en betegnelse for en baby, som fødes med ansigtet opad (kigger mod stjernerne)!

Barselsgave: Din gave til moderen når hun har født. Husk den nu for helvede!

Moxa-stick: Alternativ til manuel babyvending.

Bistik: Det gode gamle trick om at fjerne smerten fra ét sted ved at påføre en vildere smerte et andet sted.

Udtryk du skal kunne som nybagt far

Mekomium: Den aller første lort. Den minder om tjære, og du finder den måske i stofbleen eller i den rigtige blehvis du er heldig.
Eat sleep poop repeat 
Gulsot: Når dit barn ligner en Gammedaws Københavnerstang ved fødslen. Gulsot er en gulfarvning af huden (heraf navnet). Ca. 50 % af børn født til termin og 80 % af børn født før termin udvikler gulsot i løbet af den første uge af livet, så chancerne er forholdsvis store. Gulsot er for det meste er en godartet fænomen, som ikke kræver behandling.

Barnevognskæde: Har intet tilfælles med den olieret tingest du har på din cykel. En barnevognskæde er den kæde med dyr, der hænger fra den ene side af barnevognen til den anden!

Modermælkserstatning: Supplement til amningen eller som fuldernæring. Kræver en hulens masse rengøring og skoldning af udstyr.

Pepticate: Allergivenlig modermælkserstatning som du får på hospitalet, hvis dit barn har komælksallergi. Men hvordan ved man det inden det er født?

Fars dag: Nej, ikke B&B-dag, men istedet en hyldest til dig (den 5. juni).

Mors dag: Den næstvigtigste dag efter dit barns fødselsdag (den 2. søndag i maj).

Bidering: Massage for dit barns gummer.

Voksipose: Et multifunktions soveposelignende omsvøb til din baby, så den ligner en dürumrulle. Kan spændes fast på en kælk, hvis man er den eventyrslystne type. Prøv det, når mor ikke er i nærheden!

Ammeindlæg: Bruges når mælken fosser ud af din kærestes bryster.

Ammehjerne: Din kærestes undskyldning for at glemme alt.

AmmebrikSilikonebrystvorte

Ammemafia: Flok af mennesker som elsker amning

Udmalkning: Når din kæreste skal i byen, eller når I skal booste mælkeproduktionen.

Brystpumpe: Manuel eller elektrisk pumpe der suger mælken ud af patterne. Kan lejes mange steder hvis du er for nærig til at købe.

Mødregruppe: Lillemors kaffe -og kageforening.

ISO-FIX: Nemmeste måde at montere autostolen i bilen.

Stofbog: Juniors svar på et kødkatalog

Højstol: Dit barns første stol – den er egentlig ikke specielt høj.

3 Comments for “Far-parlør: Opgrader din sprogpakke”

Anonym

says:

Fantastisk side til kommende fædre! 😀 Virkelig godt arbejde, gutter.

Tips til eventuelle rettelser:
Kvinden har ikke en “vergina” men en “vagina” – altså føder kvinder “vaginalt”, ikke “verginalt”.

Epiduralblokaden ligger IKKE i rygmarven, men i epidural-rummet lige før rygmarven (altså ikke helt så langt inde i ryggen) – så måske skal den bare kaldes for “rygbedøvelse”?

En “Stjernekigger” bliver født med baghovedet først, men næsen op imod morens mave og himlen (stjernerne) – modsat en almindelig baghovedpræsentation, hvor barnet fødes med hovedet først og næsen ned imod fødelejet (morens numse). Hvis barnet fødes med panden først hedder det ganske enkelt en “pandepræsentation”.

Venlig hilsen, en jordemoder 🙂

says:

Der “jordede” du os lige.

Det må være en åndssvag stavefejl, der fik det bedste af vores kejsersnitsforklaring 😉 Tak for input!

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.