Amning – dit barns trylledrik

Amning er über-vigtigt, for at dit barn kommer op i den rigtige vægtklasse så hurtigt som muligt efter fødslen. Det er dog ikke altid så rosenrødt og romantisk at amme, som man ser i film og på caféer. Her får du et kort indblik i nogle af de vanskeligheder og dynamikker der er på spil og hvad der kan have negativ påvirkning for at din kærestes amning lykkes.

Laudrup schmeicel amningI den perfekte verden ammer alle mødre, og alle mødre har nok mælk. I samme verden stiller Danmark op med et landshold bestående kun af Peter Schmeichel og Michael Laudrup. Den verden findes desværre ikke.

Vi er ikke eksperter
Som altid, så husk at vi overhovedet ikke er sundhedsfaglige, og at du skal konsultere egen læge eller sundhedsplejerske for råd i præcis den situation du/I er i

Årsager til at amning ikke spiller

I mange fagbøger er amning beskrevet som det mest naturlige og bedste for din baby. Det er også sandt, hvis amningen fungerer fra første dag!

Sur babyVi er ikke ude på at betvivle amningens – og dermed modermælkens – vigtighed for både mor og barn.
En del nybagte mødre har dog startvanskeligheder med amningen, og det er ikke uden grund. Der kan nemlig være 100 årsager til, at amningen ikke bare kører på skinner fra dag 1.

Vi har ikke en udtømmende liste, men her er lidt generelle årsager til, at amning kan være svær. Jo flere af disse årsager der er tilstede, jo sværere bliver amningen.

Hvis baby ikke kan få fat på brystet

Der kan være fysiske årsager til, at babyen ikke får fat på brystet, og dermed bliver amningen besværliggjort.

For korte brystvorter
Hvis mor er ramt af for korte brystvorter, medfører det frustration for barnet, da det ikke kan få fat på brystet, og ligeledes kan mor blive noget følelsesmæssigt ramt. Som det fremgår senere i artiklen, så bliver man indoktrineret med, at amning bare fungerer, og det kan lede til stor frustration.

Hvis du nu tænker på gangster-kællinger med mælkefyldte patter, når du hører ordet “ammemafia”, så er du kun gået lidt galt i byen.

Ammebrikker hjælper amningAmmebrik Hjælpen er ikke langt væk! Ammebrikker er en silikonebrystvorte, der forlænger og skåner brystvorten, samtidig med at den hjælper baby med at spise hos mor.

Ammebrikker kan dog hæmme mælkeproduktionen i sig selv, da baby ikke stimulerer brystet lige så godt som uden ammebrik. Så selvom barnet ammer ved mor, så vil det måske ikke stimulere nok til at opretholde og øge mælkemængden.

For kort tungebånd
Nogle babyer kan være født med et meget kort tungebånd. Det korte tungebånd gør, at babyen ikke får ordenligt fat på brystet, og dermed ikke laver det nødvendige vakuum, som er nødvendigt for at suge mælken ud.

Konsultér en øre-næse-hals-læge for at få en lægelig vurdering af tungebåndet. Man behøver ikke en henvisning til en øre-næse-hals-læge, så det er bare om at finde en tæt på dig selv.

Andre årsager til at amningen ikke virker

Der findes en del årsager til at amning ikke bare virker:

Indadvandte brystvorter hos morindadvendte-Brystvorter
Ifølge ammenet.dk er indadvendte brystvorter ikke en hæmning, men det kræver særlig opmærksomhed for at få amningen til at fungere.

Dehydreret og sulten mor
Efter en hård og lang fødsel kan mor være træt, dehydreret og udmattet. Disse er faktorer, der har negativ indvirkning på mælkeproduktionen, uanset om det er de første dage, eller du er nået til uge 4.

Mælken ikke er løbet til endnu
Bare rolig, det gør den på 3-4 dagen – og pludselig ligner mors bryster noget, som er købt på en privathospital i Holbæk (hallelujah!!)

Stresset mor
Stress har vel aldrig været godt for noget, så sørg for at slap af med en god serie i tv (e.g. The Blacklist på Viaplay) og lidt lækkert til mavsen for at komme ned i omdrejninger og få mælkeproduktionen igang.

En sygeplejerske har engang fortalt os, at ingen børn husker et rent hjem fra deres barndom. Så smid kosten og læg dig godt tilrette på sofaneseren.

Sutteforvirring
Man anbefaler ikke at nyfødte ikke bruger sut før amningen er veletableret, da det kan forårsage såkaldt sutteforvirring hos børn, hvilket medfører at barnet ikke kan skelne mellem hyggesutning (dette ord har fået en ny og kedeligere betydning i vores liv) og reel amning.

Babyen har gulsot
Tandløs kineser
Hvis dit afkom ligner en lille tandløs kineser, er der chance for at lidt gulsot har sat ind. Gulsotten kan virke trættende for babyen, der dermed mister suttelysten.

Det går næsten altid over igen, men referér lige med sundhedspersonalet for god ordens skyld.

Mor har ikke nok mælk
Selv efter at mælken er løbet til, kan det være at mor ikke laver nok mælk. Hvis mor ikke har nok mælk, får junior ikke nok at spise og vil tabe sig.

Der er heldigvis nogle muligheder til rådighed for at afhjælpe denne årsag; man kan supplere amningen med modermælkserstatning og malke modermælk ud med en brystpumpe.

Hvis dit barn taber sig for meget

Alle børn taber sig i de første 48 timer af deres liv, og kommer man tæt på de 10% af deres fødselsvægt, vil man sædvanligvis forsøge at supplere amningen med modermælkserstatning eller udmalket (very sexy – not!) modermælk.

Det bliver hurtigt et kæmpe cirkus, og er man indlagt på hospitalet, bliver man som nybagt far kastet ud i at mixe, opbevare og opvarme både modermælk og modermælkserstatning korrekt. “Fagre nye verden” tænker man, når man kl 03:40 står i malkerummet på Rigshospitalet sammen med en horde af andre lige så forvirret nybagte fædre.

Amning og modermælkserstatning

Babybusiness.dk har skrevet en artikel omkring at give sit barn flaske, og vi har tilladt os at stjæle deres billede fra samme artikel.

Barn suttteflaske amningModermælkserstatning er en kæmpe industri, og Nestlé er grundlagt i netop denne niche. Derfor er modermælkserstatning også synonym med deres variant NAN.

Danske ARLA har også en variant, og Semper laver ligeledes modermælkserstatning i deres produktserie “Allomin”.

Belejligt findes siden modermælk.dk som både forhandler og beskriver produkterne i større detalje end vores forstand.

På de fleste fødegange og hospitaler bliver der serveret Pepticate, som er godt for sarte maver med modermælksallergi.

 

Øget mælkeproduktion ved amning

Det vi ved
For de mødre som gerne vil amme, gælder det om at stimulerer brystet mest muligt for at øge mælkeproduktionen. Selvom du som far gerne vil hjælpe her (du er måske endda selvudnævnt ekspert på dette område), så er det en anden form for stimulans vi leder efter.

For at baby kan få mælk, så skal brysterne igang med at producere mælk. Det sker primært når baby sutter, og sekundært når man malker ud med en brystpumpe for at øge mælkeproduktionen.

 

Udmalkning / udpumpning af brystmælk

I de fleste tilfælde hvor babyer har brug for ekstra næring, forsøger man at supplere amningen op med moderens egen mælk. For at det kan ske, så skal mælken malkes ud. Ja – malkes, ligesom en ko. Det er ikke super fedt at malke ud – både fysisk og psykisk.

Fysisk tager det lang tid med rengøring og sterilisation og brystpumpe-sættet. Psykisk bliver det svært at slippe billedet af sig selv som en stor beskidt malkeko. Der er derfor vigtigt at du bakker op omkring hende, og støtter så meget du nu kan med rengøring og kaffebrygning.

Manuel eller elektrisk
Den sparsommelige person vil måske investere i en manuel brystpumpe, mens en anden type vil gå efter en elektrisk. Hvis man har lange udsigter til at slippe af med pumpen igen, så ved vi af bitter erfaring at en elektrisk er at foretrække.Medela Brystpumpe

Ligesom modermælkserstatning, så er der mange varianter af brystpumper, og blandt dem er Medela, som fører en elektrisk en af slagsen. De har også en fin video af hvordan det fungerer.

Hvis man er ude i at købe en brystpumpe, så kan man bare google sig vej frem til en forhandler af både manuelle og elektriske brustpumper.

Det er også muligt at leje brystpumper – falck.dk gør det, og bor man i hovedstadsområdet kan man få dem leveret til døren af Minifrost.dk.

Ammemafiaen – når kun amning er korrekt

Ammemafia

Hvis du nu tænker på gangster-kællinger med mælkefyldte patter, så er du kun gået lidt galt i byen.

Ammemafiaen er et ord som er brugt på godt og ondt – dog mest ondt.

Det hentyder til den gruppe af mødre, sundhedspersonale og faglitterære personer, som har skabt en bevægelse hvor brystmælk og amning er sat på en pedestal.

Herunder er flaskebørn en uskik, som for alt i verden skal undgåes. Det er dog ikke alle mødre som kan, eller for den sags skyld vil, amme.

Årsagerne til at man vælger ikke at amme, er som sådan også ligegyldige, men faktum er, at man som nybagt mor og far møder horder af erfarne rotter og officielle sundhedskilder, som alle lovpriser den naturlige amning. I disse kilder er det forudindtaget, at amningen altid virker, det tager bare nogle gange lidt mere tid, før den er fuldt etableret.

Men hey! -Det er altså meget normalt at have problemer med amningen, og mange kvinder vælger også at give deres barn flaske istedet for at amme. En fordel ved et såkaldt flaskebarn er, at du som far også kan tage del i de hyggelige stunder med god kontakt til barnet – dog er det jo så også muligt, at det er dig, som pludseligt skal give mad kl. 03.57!

Flaskebarn.dk – Det er ok ikke at amme

Som trodsreaktion til ammemafiaen kom hjemmesiden flaskebarn.dk, som sætter fokus på, at det vigtige ikke er amningen i sig selv, men en glad mor og et mæt barn.