Et år som fædre – det har vi lært

Begge vores små sheriffer har fejret deres 1-års fødselsdag i maj. Vi har været fædre i over ET år, men selvom vi har et helt år på bagen i far-tjenesten, så er vi stadig ikke eksperter. I noget. Overhovedet. Men vi vil sgu alligvel gerne dele lidt ud af det, som det første år som fædre har lært os.

Et år som fædre

Det er sgu ret vildt at tænke på, at vores små bleskidere allerede er et år, og at DaddyO.dk allerede har et år på bagen. Tiden er fløjet af sted, og til tider virker det som om, at vi kun lige er kommet hjem fra hospitalet og har købt domænenavnet. Man bliver sgu nærmest helt sentimental, når man tænker på det.

Da vores langhårede var gravide, prøvede vi begge at forberede os bedst muligt på vores nye liv. Livet som far. Men her, lidt over et år efter, kan vi konkludere, at det er fuldstændig umuligt at forberede sig på. Livet som far er røvfedt, hamrende hårdt og fuldstændig uforudsigeligt.

Det første røvfede, hamrende hårde og fuldstændige uforudsigelige år som fædre har lært os en masse ting, og det vil vi selvfølgelig gerne dele med jer. Måske kan du bruge vores erfaringer til noget, måske kan du nikke genkendende til vores erfaringer, eller måske får vores erfaringer dig bare til at trække på smilebåndet.

I det første år som fædre har vi lært:

1. At holde vejret

Lort lugter, og om muligt lugter babylort endnu mere end voksenlort. Vi kan nu holde vejret i lidt under tre minutter, og det er lige tids nok til at skifte en lorteble.

Læs også: Et lorteindlæg om lort

2. At stoltheden er kolossal 

Vi er begge pisse stolte af vores drenge, og vi bliver kun endnu mere stolte, når vores små sheriffer lærer noget nyt. Om de pludselig kan vinke, kravle, klappe, sige “da, da, da” eller drikke af en kop er fuldstændig lige meget. Hver gang de lærer noget nyt, bliver vi stolte og råber “fuck folkeskolen og gymnasiet, han skal direkte på universitetet!”.

3. At parforholdet bliver sat på prøve

Når man er i konstant søvnunderskud, og ens egne behov altid bliver sat i anden række, er det vel kun naturligt, at man skændes mere, end man ellers har gjort.

4. At parforholdet bliver styrket

Lærdom nummer tre udelukker bestemt ikke lærdom nummer fire. Sammen med vores langhårede har vi skabt noget, som vi elsker ubeskriveligt højt, og noget, der kæder os sammen forevigt.

5. At planlægning er en dyd

Hold nu kæft, hvor kræver de små meget planlægning. Et besøg hos bedsteforældrene skal jo nærmest planlægges i ugevis, og kun ved hjælp af militær systematik og præcision husker man alle ting og kommer ud af døren i tide.

6. At legetøjsproducenterne griner hele vejen til banken

Legetøj er latterligt dyrt, og vores drenge finder for det meste en tom cola-flaske eller en beskidt kost lige så interessant som et stykke organisk, økologisk, farverigt og larmende stykke hamrende dyrt stykke legetøj. Alligevel bliver vi ved med at købe legetøj i dyre domme.

7. At søvn er en mangelvare

Vi har skrevet det før, og vi skriver det gerne igen. Vi er fucking trætte. Hele tiden. Og det synes vi egentlig også, at vi har grund til at være, når vores dage altid bliver skudt igang et sted mellem klokken 04.26 og klokken 05.17. Uanset om det er tirsdag eller søndag.

8. At holde os langt væk fra lagersalg

Vi har besøgt et lagersalg en enkelt gang hver. Det var en kæmpe fejl. At spendere en lørdag eftermiddag i en hamrende kold lagerhal sammen med tusindvis af hormonelle gravide kvinder og ammehjernebefængte nybagte mødre, var sgu ikke lige sagen.

Læs også: Far-Tip #10 – Send lillemor til lagersalg

9. At alt er en fase

Det er nok verdens største kliché, men det er ikke desto mindre rigtig. Så kort kan det skrives.

10. At vi er blevet skubbet af vores trone

Før vi blev fædre, var vi nummer ét i vores langhåredes og forældres liv – vi er begge enebørn, så der var ingen konkurrence fra søskende. Nu ser det dog meget anderledes ud. De små sheriffer stjæler simpelthen alt opmærksomhed, og vi skal være mere end almindelig heldige, hvis vores langhårede overhovedet hilser på os, når vi kommer hjem med de små sheriffer.

Hvad lærte du i dit første år som far?

Podcast: Ny nordisk far
SØVN - en digtsamling om at blive far

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.