Far-tip #18: Fennikelthe til kamp mod kolik

“En af mange (og måske en af de værste) udfordringer, du som far kan støde på, er den utrøstelige gråd hos det lille kræ, når han(eller hun) har voldsomt ondt i maven. En situation hvor du ofte, nærmest må stå magtesløs hen med alle dine talenter, og ikke ane hvordan fanden du skal komme dit barn til undsætning, fra det sadistiske monster af en prut, der holder raveparty gennem dit barns tarmsystem.”

-Sådan lyder indledningen i dette far-tip, som er leveret af gæsteskribent Peter Pedersen. Peter øser her ud af egne erfaringer i den evige kamp mod spædbarnskolik. Måske kan du lære et trick eller to, som vil gavne dig (og den lille) senere hen.

Hvad fanden stiller man op mod spædbarnskolik?

Har du prøvet det, at dit barn pludseligt begynder at spjætter voldsomt med arme og ben, som en sprællemand på duracellbatterier, begynder at klynke, og så med ét, stikker i øresønderrivende vræl så dine trommehinder blafre, og ser på dig med desperate grådkvalte dådyr øjne?

Gråden vil ingen ende tage, også selv du forsøger at tilbyde mad, skiftet ble, forsøger at aflede, trøste, danse (argh maybe not), forsøgre mavemassage, varmesvøb, eller får sunget hele repertoiret af vuggeviser du kan komme i tanke om?

Eller har du prøvet, i din desperation, at gennemføre et 42 km lang marathon gennem hele huset og forsøgt alle og mulige og umulige ligge/siddestillinger du kan komme i tanke om. Men lige meget hjælper det!

Du har måske forsøgt dig (lige som jeg), at støvsuge google for oplysninger, ringet 1813, været hos lægen for at checke det lille kræ i hoved og røv. Men det eneste fornuftige svar du kan få er…

”Jaah det han har, er såmænd bare maveonde, eller Kolik som det også kan kaldes. Det er meget normalt. Det kan man ikke gøre så meget ved, men bare rolig dit barn vokser fra det, og det forsvinder som regel efter 3 månedersalderen, og det er ikke spor farligt”…

 

Så står man der tilbage i tomgang, med kæben hængende ned på brystkassen.. ”Ikke spor farligt!”… ”Man kan ikke gøre noget”… ”Han vokser fra det”. Og har mest lyst til at brøle ”Det kan jeg sku’ da ikke bruge til noget!!”

Til historien skal det siges, at jeg selv har den sejeste lille bøf af en 4 måneder gammel dreng. Fra han var ca. 2 måneder gammel -on/off- har haft nogle meget sadistiske prutter, med medfølgende voldsomme mavekneb, som han tappert selv har forsøgt at sparke, spjætte og vrider sig ud af, men ak forgæves og ender med utrøstelig gråd.

Fakta om spædbarnskolik

 • De fleste spædbørn har altid, på et tidspunkt, problemer med maveknep. Fordi deres tarmsystem, endnu ikke er fuldt udviklet lige når de bliver født. Også kendt som ”spædbarnskolik”- eller på dansk ”sindsygt-fucking-ondt-i-maven”.
 • Et sikkert kendetegn er, at spædbarnet med mavekneb (eller kolik), græder længe og ikke kan trøstes. De ”kloge” læger kalder det kolik når et spædbarn græder mere end 1½ time hver eneste dag, og barnet kan ikke trøstes.
 • Det er cirka hvert tiende barn, der udvikler kolik. Det er en meget almindelig tilstand, og alle spædbørn vil få det det i større eller mindre grad. Der findes desværre hverken en god forklaring på eller egentlig behandling af kolik.
 • Der er gennemført mange videnskabelige undersøgelser for at klarlægge årsagerne til kolik – men uden den store succes. Nogle mener at kolik skyldes kramper i tyktarmen, som bliver udløst af for store og hyppige måltider. Andre mener at kolik er en form for allergi. Ingen af de to årsager er imidlertid rigtige, men man kan dog enes om at det sandsynligt skyldes et uudviklet tarmsystem.
 • Dog har mange mødre haft vekslende held med at ændre i deres kost. (Min kone har selv fundet ud af at nogle bestemte frugter, som hun har spist og der giver hende luft i maven, også giver vores dreng luft i maven. Hvilket jo giver megen mening da han jo bliver ammet.)

 Tre ting du skal vide om kolik

 1. Det er ikke farligt for dit barn!
 2. Over tid forsvinder det af sig selv!
 3. Dit barn vil udvikle sig helt normalt.

Svigermor havde løsningen for min søn

En dag, hvor min kone sad og krængede vores sorger ud til hendes mor / min svigermor fandt vi mirakelkuren! (Jeps mirakelkuren!!). Svigermor kom simpelthen med opskriften til den unikke og enestående trylledrik som gjorde en ende på vores søns kvaler!

Nu får du også opskriften på svigermors trylledrik

Her et lille tip til jer der kæmper med kolik/ eller sindsygt-ondt-i-maven problemer hos jeres barn. (It have worked wonders på vores dreng).Miraculix

Trylledrikken (også kendt som Fennikelthe):

 1. Kog 200 ml vand.
 2. Tilsæt 1 tsk fennikelfrø (kan købes i helsekostbutikker).
 3. Lad det stå og trække i 5 min. inden der kan serveres (kan sagtens genopvarmes).
 4. Hæld 20-40 ml op i en sutteflaske (efter behov).
 5. Sæt resten på køl, drikken kan holde sig længe i køleskabet.
 6. OBS! der må MAX gives 100ml fennikeldrik dagligt
 7. Effekten ses oftes inden for 15 min -½ time.
 8. (Til den lidt kræsne baby, kan der evt tilsættes lidt sukker. Vær dog varsom da barnet hurtigt vender sig til kun at ville drikke “trylledrikken” med sukker i)

Og nu tænker du garanteret – ”Og hvorfor så lige fennikelfrø?”
Joh ser du… Fordi fennikelfrø, (som faktisk er kendt fra riiigtig gamle dage) og er blevet brugt til at lindre smerter og som et beroligende middel for småbørn. Fennikelfrøets ”superevne” er at den standser uønskede gæringsprocesser, ophobning af luft i maven, dårlig fordøjelse, mavekramper, og hoste.

Og for det ikke skal vær lyv, så har fennikel også den virkning, at den stimulerer mælkekirtlerne. Derfor er Fennikelthe et godt supplement for mor, der skal give bryst.” Den kan sågar også anvendes til øjenbadning ved øjenbetændelse (Det er sgu’ da en win/win situation!)

Man kan kende Fennikel ved at den minder i udseende om dild, men smager en del anderledes. Lidt som ”kongen-af-Danmark-bolsjer”.

Held og lykke til jer alle!

Peter Pedersen

Peter Pedersen og Louie

Kender du til andre husmodertricks til at bekæmpe kolik, så hører vi gerne om dem i kommentarfeltet.

 

 

 Et lille bonus tip: Når det lille knæ har indtaget de gyldne dråber. Kan du gøre følgende.

 • Læg guldklumpen på ryggen og lav ”cykeløvelser” med benene hvor du skubber knæene op mod maven. Så stimuleres tarmene til at ”lufte ud” (erfaringsmæssigt den mest effektive måde).
 • Læg guldklumpen på din underarm i vandret stilling, så der lægges et tryk på maven, herved kan der også stimuleres til god ”udluftning.

NB! Husk nu, at vi er glade amatører og at du altid skal søge egen læge som det første!

Man ved, man er far til et barn på 1 år, når
Hverdagen er jo... fucking fantastisk

Jeanett

says:

Biogaia er også rigtig godt til babymaven. Det er mælkesyrebakterier
Og kamillethe er beroligende og er også godt for maven, men pas på med afgive væske, for det kan dvale bøvl i amningen hvor Baby så pludselig kun “gider” drikke det tynde mælk (pga pladsmangel) og dermed kan amningen blive en udfordring

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.