#Farbarsel – Dine venner gider ikke glo på din unge!

 Jesper Urban Pedersen er far til Sylvester og har siden Sylvesters fødsel forsøgt at forstå, hvorfor vennerne ikke gider glo på hans unge på de sociale medier. Det er blevet til en række små, finurlige logfiler, med en god portion far-humor som hedder #Farbarsel.

#farbarsel - Jesper og Sylvester
#farbarsel – Jesper og Sylvester

Her er, hvad Jesper skriver:

Jeg har skrevet en bog. En bog baseret på virkelige hændelser og hverdagens små øjeblikke som far. Den er skrevet så du kan læse den toilettet. Det er nemlig det eneste sted vi fædre kan læse i fred. Her er kapitel 28:

#‎Farbarsel logfil 28 – Forældremøde

Far er til forældremøde.

Far spørger, hvornår de andre forældre begyndte at slå deres børn.

Far fornemmer stilhed.

Far noterer sig, at nybagte mødre og ironi er et dårlig mix.

Men lad os lige spole 12 måneder tilbage. Tilbage til morgenkaffen, to streger på en pind og et navneskift fra Jesper til Far.

Efter den obligatoriske “akklimatisering” fra prøver-at-få-et-barn til vi-skal-ha’-et-barn fulgte afstemningen af forventninger der følger med familieforøgelse. Her smed min kæreste et interesant kort på bordet: hvad med Facebook?

Jeg forklarede hende selvfølgelig, at når man er så lille, kan man jo slet ikke holde ordentlig på en smartphone endvidere stave sig igennem en opdatering, og at aldersgrænsen desuden er minimum 13 år.

#Farbarsel
#Farbarsel bliver til

Jeg var ærligt talt lidt skuffet over manglen på himmelvendte øjne, og noget overrasket da hun i stedet proklamerede, at dét var netop hendes pointe. Altså det med 13 år. Telefon-joken fik aldrig den fortjente applaus.

Hvor meget skal/bør/må man eksponere sit afkom på sociale medier? Både i forhold til barnet selv, men også i forhold til modtageren. Bedsteforældre liker alt fra tynd mave til store smil uden tænder, men måske dine venners filter er lidt anderledes.

Måske de hellere vil være Facebook-venner med dig, og ikke dit barn.

Og det er jo et kæmpe problem (Ikke for mine venner, de kan jo bare blokere mit børnespam, og forsætte med at kigge på sjove videoer med dyr). Men for mig er det problematisk. Jeg vil nemlig vildt gerne vil vise junior frem til offentlig beundring.

Så hvordan deler jeg mit barn med andre, uden at kede dem ihjel med ligegyldigt børnespam og/eller risikere billeder af at sønnike pludselig ender i en Facebook-sponsoreret polsk dokumentar om børn der spiser bussemænd? I know… En anelse far-fetched og grænsende til paranoidt. Men alligevel…

For hvad sker der med alle “dine” billeder i fremtiden? De fleste, jeg selv inklusiv, har absolut intet overblik over, hvad det reelt har af potentielle konsekvenser hver gang man “forærer” Facebook et billede.

Så jeg lagde en plan hvor jeg forsøgte at beskrive min egen Far/Barn føljeton (med alle dens trivialiteter) gennem et børnespamfilter af selvopfundne dogmer. Et filter som på én måde er distancerende fra mit privatliv, men samtidig meget nært og personligt.

Et filter som forhåbentlig gør, at du ikke sidder med fornemmelsen af opkast i munden når jeg, igen, informerer dig om mit barns evner. Eller mangel på samme. Et filter som gør, at selv dem uden børn gider læse med, og ikke sletter mig øjeblikkeligt fra vennelisten. Et filter hvor modtageren selv skaber billederne, og ikke uploades af mig.

Det filter kom der en masse Facebook-opdateringer og en blog ud af. Og i sidste ende også en bog, nemlig: #Farbarsel -Logfiler om livet som Far.

Og ja. Det er en potentiel kæmpe selvmodsigelse af vifte pegefinger af børns tilstedeværelse på Facebook, og i samme bevægelse skrive en bog om mit eget barn. På Facebook. Og derefter sælge den via sociale medier. Inklusiv Facebook.

Flot hr. moralprædiker!

Om projektet er lykkedes, er ikke op til mig at vurdere, men du kan kigge med på www.farbarsel.dk og/eller i dette smugkig på bogen (link til pdf), og mærke efter i maven, om du føler dig underholdt, kvalm eller børnespammet.

Jeg håber på det første. Ellers undskyld.

Afslutningsvis er det vigtigt for mig, at understrege, at min pointe ikke er, at folk skal droppe deres børn på sociale medier. Det skal man gøre som man lyster.

Det er masser af sjove og gode indlæg med småskravl. Jeg hejser blot flaget for, at man bør tage stilling til, at der sidder et publikum på den anden side som først og fremmest er venner med dig, ikke dit barn.

Og samtidig bør man være bevidst om, at det billede man for sjov lagde op af junior i bar dolk og ble-hat, potentielt dukker op igen et helt andet sted i en helt anden sammenhæng, som var langt fra intentionen.IMG_1538

#Farbarsel – logfiler fra livet som far er 100% fri for løftede pegefingre, koster 99kr og kan købes via www.farbarsel.dk.

Skrevet af Jesper Urban Petersen.

NB! Bogen er kommet frisk fra trykkeriet idag (25/11/2015)

Gæsteindlæg: Benjamins historie som upcoming far
DaddyO.dk bag ny app til FAR

says:

Hahahaha!! Udfra denne artikel, er jeg sikker på at din bog er super underholdende 😀 Det er en sjov og meget interessant indgangsvinkel du har!

Jeg er ikke en far endnu, men har fået stillingen til at arbejde på det! Prøve perioden var lang og hård, men efter 3 år, har hun ansat mig;) Så nu glæder jeg mig til at være far!

Jeg er helt enig i mht. facebook, hvem ved om dit barn måske bliver den næste ‘meme’ billede, der florere rundt på internettet!

Din bog kommer helt klart på ønskelisten, over de bøger jeg skal læse inden jeg bliver en far:) Glæder mig til at læse den! Thumbs up, for bogen og denne artikel!!

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.