Jonas, alenefar til tvillinger: “Lad være med at være en pussy”

Jonas er 26 år, nyudklækket iværksætter og far! Jeg er også far, men her slutter lighederne mellem Jonas og jeg nok også. Jeg har et barn, Jonas har to børn. De er tvillinger. Jonas er alene om sine tvillinger. Du læste rigtigt. Jonas er alenefar til tvillinger. Han er ikke som fædre er flest, og hans historie har ændret mit syn på, hvad der kan defineres som hårdt arbejde. 

jonas als + børn
Jonas, Alva og Ketil

Jonas og jeg havde aftalt at lave interviewet over telefonen. Han tager telefonen efter to ring. Han er på vej op for at hente en pakke på posthuset.

>>Vi havde været sammen i et halvt års tid. Vi havde det rigtig sjovt sammen, men et eller andet sted vidst jeg, at hun ikke var pigen, som jeg skulle være sammen med for evigt. Og så smed hun bomben. Hun var gravid!<< fortæller Jonas.

I 2008 forelsker Jonas sig i en sød og smuk pige. Jonas var dengang 20 år gammel. Efter et par måneder bliver Jonas klar over, at hans nyfundne kærlighed er ustabil. Det unge par har kun været sammen i halvt år, da Jonas kæreste bliver gravid. Hun insisterer på at beholde barnet, til trods for at de har en klar aftale om, at de ikke skal have børn.

>>Hun spurgte mig, om jeg ville være der for barnet, eller om jeg bare ville køre mit eget soloshow. Der var ingen tvivl. Jeg ville ikke være sådan et røvhul, der aldrig lærte sit barn at kende. Så jeg hoppede sgu med på vognen<< forklarer Jonas.

– De fleste unge mænd går mest op i at score damer og drikke hjernen ud. Hvordan kom du frem til den beslutning som 20-årig?

>>Det ved jeg sgu ikke. Nu skal du være far. Det er altså en ret hidsig udmelding at få som 20-årig. Selvom jeg havde tænkt, at det nok ikke skulle være mig og hende for altid, så var vi glade for hinanden. Og vi var jo kærester. Hendes mor forsikrede, at hun nok skulle bakke op om ’projektet’, og min familie sagde også, at de ville hjælpe. Derudover lovede min gravide kæreste, at jeg nok skulle få tid til min uddannelse som anlægsgartner. Men jeg var altså pisse bange. I min verden var det hele fucked op. Men jeg fik overbevist mig selv om, at jeg skulle se positiv på det hele og ikke gå rundt med bæmund>>.

Hvor mange er der? 

Men overraskelsernes tid er ikke forbi for Jonas. Til scanningen på hospitalet er der endnu en overraskelse. Jonas skal være far til tvillinger. En dreng og en pige.

– Hvordan reagerede du, da du fandt ud af, at i ventede tvillinger?

>>Jeg var rædselsslagen og sindssygt overrasket. Men på samme tid syntes jeg, at det var meget sejt, at jeg havde lavet to børn på et skud. Det er nok en mandeting<< griner han.

>>Og et eller andet sted tænkte jeg, at det hele nok skulle gå<<

Flere udfordringer

Men udfordringerne for det unge par stopper heller ikke her. Da Jonas’ daværende kæreste er omkring fem måneder henne i graviditeten, konstaterer deres læge, at hun er begyndt at åbne sig i livmoderhalsen. Hun skal være sengeliggende under den resterende del af graviditeten, så hun bliver indlagt på Hillerød Hospital. Tvillingerne kommer til verden fem uger før terminsdatoen.

>>Holy shit! Her sad jeg som 20-årig med to bittesmå skrøbelige mennesker på mit bryst. Jeg var glad, frustreret og lykkelig på samme tid<< forklarer Jonas.

Jeg har aldrig mødt Jonas. Han er blot en dyb stemme i den anden ende af røret, men jeg får alligevel en fornemmelse af, at vi er på bølgelængde. Vores udgangspunkter er vidt forskellige, men vi ved begge hvilke følelser, der løber igennem en, når man står der med sin(e) førstefødte.

Den første måned efter fødslen af tvillingerne, Alva og Ketil, er Jonas hjemme på barsel. Derefter begynder han i lære som gartner.

Men den lange indlæggelse på Hillerød Hospital har gjort den nybagte mors ryg svag. Hun har store smerter i ryggen. Det betyder blandt mange andre ting, at hun ikke kan amme de nyfødte tvillinger.

>>Ungernes mor fik også en fødselsdepression kort efter fødslen. Hun kunne intet overskue. Derudover lider hun af social angst, så hun kom aldrig i en mødregruppe. Det var mig, der skulle trække den største del af læsset. Og det var fandeme hårdt. Jeg var jo kun 20 år gammel. Jeg blev stresset og måtte droppe min læreplads og sygemelde mig<< siger Jonas.

Bruddet

Da tvillinger er omkring et år, flytter familien fra deres lejlighed i Hillerød til et hus i Græsted, som Jonas mor og papfar har købt på tvangsaktion. Planen er, at livet skal blive nemmere efter flytningen. Men livet bliver ikke nemmere. Efter halvandet år som forældre vælger Jonas og hans kæreste at gå fra hinanden.

>>Det var ikke det store drama. Jeg sagde til hende, at vi ikke skulle være kærester mere, og det nok ville være bedst, hvis ungerne blev boende hos mig. Hun håbede, at hun kunne bo med bare en af børnene, men hun indså hurtigt, at det ikke ville gå. Forholdet var stressende for mig. Jeg skulle tage mig af alle i huset<< fortæller Jonas.

>>Umiddelbart før vi gik fra hinanden, tænkte jeg meget over, om jeg kunne klare at være alenefar. Jeg havde selvfølgelig taget mig meget af ungerne, men jeg havde jo ikke haft dem i 100 procent af tiden. Og det var fandeme voldsomt pludselig at stå alene med dem. Men jeg fik meget hjælp af min familie. Familien lavede en plan, så jeg havde to weekender om måneden uden børn. Og det har fandeme været guld værd<<

– Hvordan tror du, at din situation havde været, hvis din familie ikke havde hjulpet dig?

>>Så havde jeg ikke klaret den. Det er jeg sikker på<< konstaterer Jonas.

Den første tid som alenefar

Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det må være at være alenefar. Og slet ikke som 20-årig.

>>Det var en kaotisk tid. Jeg vidste jo ærlig talt ikke, om jeg kunne klare det. Når man er først i 20’erne burde man jo være i Sunny Beach og brække sig ud over bartenderen. Jeg stod i stedet i lortebleer til op over begge ører. Det var sgu ikke lige sådan, at jeg havde forestillet mig, at min ungdom skulle se ud.

jonas als

Jonas er 26 år i dag. Han er HF-studerende og nyudklækket iværksætter med virksomheden Woodcraft by Jonas Als. Her producerer han håndlavede skeer, rustikke skamler og håndhuggede skåle. Hans passion for sløjdarbejdet begyndte, da han gik på efterskole, og nu drømmer Jonas om at leve af sin passion.

– Har du været nødt til at sætte dele af dit liv på pause de sidste fem år?

>>Mit liv har ikke stået stille i fem år. Men i forhold til mine venner, så har mit liv da set noget anderledes ud. Mine venner har jo været bartendere, rejst rundt i Europa og været på festivaler. Det har jeg jo ikke. Det længste tid jeg har været væk fra børnene de sidste fem år, var da jeg i sommers var i Lapland i 12 dage. Det var pisse dejligt, men jeg savnede sgu allerede ungerne efter et par dag. Der er en masse ting jeg ikke har oplevet, men jeg har fået så meget andet med. Og når jeg er i slutningen af 30’erne og børnene er flyttet hjemmefra, så skal jeg sgu stå nede på den lokale Crazy Daisy og være rigtig klam<< griner Jonas højlydt.

Vennernes reaktion

Da jeg var 20 år mødtes jeg med mine venner på Brøndby Stadion eller på en hullet græsplæne på den Københavnske vestegn til en omgang hyggebold. Samtalerne handlede mest om damer, weekendens bytur og glidende tacklinger med knopperne forrest.

>>Jeg har altid haft mange venner, og jeg har altid haft nemt ved at tale med forskellige mennesker. Derfor har jeg også haft mange overfladiske bekendtskaber. Og som mange andre forældre finder ud, så falder mange af ens venner fra, når man får børn. Men drengene, som jeg kalder dem, de har virkelig prøvet at bakke op. Men de har jo ikke altid kunne sætte sig ind i min situation, og det er sgu et eller andet sted også helt fair<< fortæller Jonas og tilføjer:

>> Mange af drengene bor i København, så vi bor et stykke fra hinanden. Og jeg har sgu manglet dem ret tit. Men jeg har heller ikke været god til at tage ungerne med og involvere dem. Jeg er også den eneste i venneflokken, der har børn. Så det er sgu lidt svært. Men jeg tror, det bliver lettere, når børnene er ældre<<.

”Gro et ordentlig skæg og lad være med at være en pussy!”

Når min arving er hysterisk, total umulig og møghamrende sur, priser jeg mig lykkelig for, at jeg ikke har to af den slags små folk. Så mens jeg lytter til Jonas’ fortælling bliver jeg fyldt respekt for manden. Han virker lykkelig, glad og tilfreds i rollen som alenefar til tvillinger og iværksætter. Han må have nogle guldkorn, tænker jeg, men Jonas vil ikke påtage sig det krævende prædikat som ekspert. Men han giver mig dog alligevel et råd med på vejen.

>> Sæt grænser for dine børn, opfør dig ordentligt og giv dine børn en masse kærlighed. Og husk, at man ikke bliver en god forælder af, at ens hjem ligner en stor pudset Kähler-vase. Det er sgu en syg kultur, at alt skal være perfekt… Og start så lige med at gro et ordentlig skæg og lad være med at være en pussy!<< storgriner Jonas, før vi afslutter vores efterhånden lange telefonsamtale.   

Under interviewet fortæller Jonas flere gange, at tvillingerne, Alva og Ketil, har et godt forhold til deres mor. De ser hinanden mindst én gang om ugen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nedenunder og få flere historier som denne!

På DaddyO.dk har vi respekt for alle fædre. Og vi har især respekt for tvillingefædre. Vi synes, at Jonas er sindssygt sej, og han bestemt fortjener en virtuel high five fra os. Hvad er dine tanker om Jonas’ historie?

Opdatering om Projekt Ammeforbud
10 ting som fædre siger

ANONYME 1

says:

Ja! det er ikke nemt, jeg er alene med mine 3 børn på fuldtid i 6 år de er nu, 10 – 14 og 16. Børn, som mor afvist fra hendes liv på grund m.m.
Det er ikke nemt. Hvis Gud vil gerne at spørge mig min største ønske, jeg skal sige ti ham at skilsmisse skulle ikke eksisteret.

Anonym

says:

Er selv mere eller mindre alene med mine 3 børn på 3, 5 og 8. Og jeg er også en mand 😉
Det er tough, men sådan er livet jo bare nogle gange!

Anonym

says:

Vel ikke anderledes end hvad kvinder har gjort i over hundrede år hvor mænd ikke har været bidragere af den ene eller anden grund.
Enlig mor til to på 5 og 10. Hvis far er syg efter blodprop og ude af stand til at tage ansvar for sine børn.
Og det ER MEGA Hårdt at være enlig med 100% børn.
Det giver ikke meget mulighed for at være særlig meget for sig selv.
Jeg har oven i købet ikke den forældre opbakning som jeg tidligere har læst Jonas har og den skal han virkelig værdsætte.
Men jeg kan ikke hylde og råbe hurra for hans heltegerning i at tage ansvar sim forældre bare fordi han er mand.
Alle single forældre er i mine øjne hårdt arbejdende.

Anonym

says:

Er selv mor til tvillinger, og ved hvor sindsygt det kan være. Kæmpe respekt herfra!!

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.