Mikkels gæsteindlæg: Den magtesløse far på sidelinjen

Mikkels beskriver i sit gæsteindlæg, hvordan han magtesløs må se til fra sidelinjen, men hans søns mor konstant skal være til rådighed. Mikkel vil gerne hjælpe og prøver alt, men når mors bryster er det eneste, der hjælper, så er det svært ikke at føle sig som jordens dårligste far…

Da min kæreste Anne og jeg fandt ud af at vi skulle være forældre, var Anne fast besluttet på, at hun ikke ville amme. Hun havde det ikke godt med, at hendes bryster skulle være fødestation. Så vi besluttede os for at købe en sutteflaske og et utal af sutter – hvis alle andre kan det med sutter og flaske, så kan vi da også!

Den 25. August 2014 blev vi forældre til en vidunderlig dreng (Anton). Det viser sig hurtigt, at Anne har problemer med at amme, da Anton ikke helt kan finde ud af at sutte. Vi bliver derfor bedt om at blive på Holstebro Sygehus indtil Anton og Anne lære at samarbejde. Det tager fire dage på sygehuset at få Anton til at tage ordentlig ved, og vi derefter får vi endelig lov til at køre hjem.

Vi skal lige på plads, da vi kommer hjem – efter fire dage på sygehuset, hvor man får mad og kaffe serveret, skal vi nu selv stå for det hele. Vi kommer heldigvis hurtigt ind i rutinerne derhjemme, og Anne bliver faktisk mere og mere glad for at amme. Hun kan godt se, at det er nemmere end at stå op midt om natten og varme flaske med mere.

Kampen med sutteflasken

Amningen kører rigtig godt. Men som far synes jeg ikke, at jeg kan gøre ret meget, når sønnike græder, andet end at give ham videre til hans mor, så hun kan give ham mad. Så vi beslutter os for at prøve at give ham flaske som supplement. Dette viste sig at være op af bakke.

Det var som om, at han godt vidste, at det ikke var den ægte vare. Vi prøver at pumpe Annes modermælk ud og give det i en flaske, men uden held. Hver gang han får flasken i munden skubber han den ud igen. Det er en sej kamp, og hver gang han tog bare 50 milliliter, var det en sejr. Vi ender til sidst med købe hele Kvicklys sortiment af flasker og modermælkserstatning, men igen uden held. Og vi har nøjagtig samme problem med sutter.

Den magtesløse far

Magtesløsheden begynder at fylde mere og mere i mig. Jeg føler mig som jordens dårligste far og kæreste. Jeg kan jo ikke gøre noget, når junior er sulten. Jeg er bange for at være alene med ham i længere tid af gangen. For hvad nu hvis, han nu hvis han pludselig bliver sulten eller ked af det?

Vi kontakter til sidst Sundhedsplejersken, som kommer forbi og prøver med både med sut og flaske – uden held. Sundhedsplejersken mener, at tålmodighed er vejen frem, for han er sund og rask og alt er prøvet. Og derudover er han også snart fire måneder, og så skal han jo have grød.

Besøget hjælper ikke meget på den magtesløshed, jeg føler. Jeg synes stadig ikke, at jeg er der nok for Anne. Hun skal være til rådighed konstant, hvis Anton bliver sulten eller ked af det, mens jeg bare må se til.

De hårde nætter

Det er især om natten, at jeg føler mig ubrugelig. Anton har aldrig sovet igennem. Han vågner altid hver anden eller tredje time. Jeg vil ønske, at Anton kunne tage flaske, så jeg kunne aflaste Anne lidt. Det er hårdt at se ens bedre halvdel blive slidt helt ned grundet manglende søvn.

Mikkel 4

I weekenderne står jeg tidligt op og tager Anton. Han vågner omkring klokken 05.00. Her holder vi en form for træningslejr, hvor vi øver os med flaske og grød. Jeg kan sagtens holde ham mæt og glad til omkring en 10-tiden. Herefter bliver han træt og mangler tydeligvis hans mors bryst.

Anton er snart et halvt år, og vi kæmper stadig med sut og flaske. Lige nu er han ved at få tre tænder i undermunden, og han sover derfor kun én time af gangen om natten, hvorefter han søger trøst ved sin mors bryst. Vi har også forsøgt med vælling i flaske inden han skal sove, men uden held.

Det man tror, der er nemt, fordi det ser ud til, at alle andre kan, er ikke altid nemt, når man selv står i det. Og magtesløsheden der følger med, når man står på sidelinjen, er bestemt heller ikke nem.

/Mikkel Aaberg Christensen

Husk at du kan følge DaddyO.dk via Bloglovin’ – så går du aldrig glip af et blogindlæg!

Da junior kom til verden...
VIDEO: Børn der spiser citron for første gang!

Maria

says:

hej, jeg har også været det der med baby igennem – som mor – og jeg vil gerne sige til dig, at det bestemt er en kæmpe hjælp for din kæreste, hvis du står op hver morgen kl fem og tager ham til kl ti! Jeg ville have været lykkelig, hvis min kæreste havde gjort det, men han skulle altid på arbejde meget tidligt. Du må nok bare acceptere at det er det, du kan bidrage med lige nu og sige til dig selv, at det faktisk slet ikke er så dårligt – og så glæde dig til, at han bliver lidt større, for det ændrer sig snart, hvis han allerede er et halvt år. Jo mindre han med alderen interesserer sig for brysterne, jo mere interessant bliver farmand ogå.

says:

Hej Mikkel!

Har I forsøgt Jer med en såkaldt Calma-flaske? Det er en flaske, som efterligner den sutterefleks der skal bruges for at få mælk ud fra moderen.

Jeg havde det på præcis samme måde som dig, med hensyn til magtesløsheden det første stykke tid af vores lille Risle’s første levemåneder.

Men det hele ændrede sig, da hun begyndte at få flaske. Hun var mæt i længere perioder, og det var super nemt at få hende til at acceptere den flaske.

Hermed et link til flasketypen – den kan købes på apoteket eller i babysam – og har for os, været ALLE pengene værd!

http://www.medela.com/SE/da/breastfeeding/products/breastmilk-feeding/calma-feeding-device.html

Jeg ønsker Jer al held og lykke fremover!

MVH

Morten

Lene

says:

Hej. Vores dreng (samme alder) vil heller ikke have sut eller flaske. Ang. ømme gummer har vi herhjemme stor gavn af lægemidlet Dolodent. Det er en lokalbedøvende væske (receptpligtigt) til at smøre på ømme gummer. Det er en kæmpe hjælp herhjemme, netop fordi det kun er mor (mig) der duer om natten. Held og lykke

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.