Øjenfarve-test: Har postmanden mon været forbi?

Vi har forsøgt at undersøge, hvad helvede der egentlig afgør, hvilken øjenfarve dit afkom har. Så kan du lige hive lidt vigtig viden/ligegyldig info frem, når du er til for eksempel 56 års fødselsdag hos svigermekanikken. 

blå babyøjne

Den letteste måde at finde dit barns øjenfave…

Det er jo meget sjovt det med øjenfarve, og noget man altid kan tale om (lidt ligesom vejret) Den letteste måde at forstå det der med øjenfarve på, er at tage et kig på skemaet herunder, som vi i øvrigt ikke kan stå indenfor rent pålidelighedsmæssigt.

Øjenfarvetest
Test øjenfarven her

Men dette skema fortæller kun udfaldet og ikke baggrunden. Så hvis du for alvor vil imponere svigermekanikken med håbløs ligegyldig viden, så skal du scrolle lidt ned og læse videre.

Kort fortalt

Et barn arver naturligvis gener fra både mor og far – det siger sig selv. Det er generne fra barnets forældre, der bestemmer dets øjenfarve – ja, vi skærer det ud i pap, for lige om lidt bliver det sgu en anelse kompliceret.

Man bruger betegnelsen ”B” om et dominerende brunt gen og ”b” om et vigende brunt gen. Det vigende brune gen er faktisk et blåt gen (og hvorfor helvede kalder man det så ikke bare det?). Ligeledes bruger man ”G” om et dominerende grønt gen og ”g” om et vigende grønt gen. Det vigende grønne gen er, ligesom det brune vigende gen, faktisk et blåt gen.

Gener med små bogstaver kaldes defekte gener. De afgiver kun meget lidt eller slet intet pigment.

Øjenfarve-test

Pigmentsgener 

Der er talte om to pigmentsgener, henholdsvis EYCL1 og EYCL3. EYCL1 giver grønne øjne og EYCL3 giver brune øjne. Det giver jo egentlig meget godt mening.

Og hvad så med EYCL2? For når der er noget der hedder EYCL1 og EYCL3, så er der vel for helvede også noget der hedder EYCL2. Og ja, det er der faktisk. Men det er stadig ukendt, hvilken effekt det gen har for øjenfarven – de kloge nørder ved åbenbart ikke alt.

Kilde: illvid.dk

Tørre facts

Der hersker et hierarki, når man snakker om øjenfarve. Brun dominerer grøn, mens grøn dominerer blå. Man kan sammenligne det lidt med sten, saks, papir (aka. verdens bedste spil til at afgøre uenigheder). Sten dominerer saks, mens saks dominerer papir – i denne sammenligning dominerer papir bare ikke noget…

  • Hvis barnet arver minimum et dominerende brunt gen (”B”), vil øjenfarven være brun. Uanset om det grønne gen er dominerende eller vigende.
  • Hvis barnet derimod arver et vigende brunt gen (”b”) og et dominerende grønt gen (”G”), så vil øjenfarven blive grøn.
  • Hvis begge gener er vigende (”bg”), så vil bliver barnets øjne blå. Det bliver de, da der ikke dannes hverken brunt eller grønt pigment.

Mere videnskabelig snak…

Kombination “Bbgg” giver brune øjne. Men det er dog ikke sikkert, at det dominerende gen (B) går i arv. Så børn af forældre med brune øjne, kan altså godt få grønne eller blå øjne. Men som det første skema viser, så er der størst chance for, at de får brune øjne. Det eneste med (næsten) sikkerhed kan sige er, at en genpulje “bbgg” giver blå øjne.

Hvis dig og lillemor har denne genpulje, men jeres barn/barn ikke har blå øjne, så er der altså en god mulighed for at postmanden har været forbi(!).

Du kan forresten teste dig selv og dine børn på dette link.

Hvis du tror vi lyver, så kan du roligt tjekke vores kilder: 1, 2, 3

Og som altid, så kan du følge os via Bloglovin – så går du aldrig glip af et blogindlæg!

En orn'lig syg far og en skrigende unge
Gæsteindlæg: Mortens historie - en voldsom start

Anonym

says:

Øv.. begge mine forældre har blå øjne, så ham skraldemanden mor var sammen med havde nok brune øjne….

Anonym

says:

min morfar og min mor har fået mig og mine øjne er regnbuefarvede hvordan kan det være

Skriv din kommentar her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.